S.C. Eliezer Prod S.R.L. – Inceput de drum

De-a lungul timpului, afacerea de familie a devenit tot mai prospera. Pentru ca cererea de sortimente noi era tot mai mare, societatea a achizitionat un separator de smantana performant, un tanc de racire pentru depozitarea laptelui in conditii optime de temperatura, bazine mari pentru obtinerea telemelei si a cascavalului, o masina de feliat si una de ambalat produse. De asemenea, au inceput sa produca mai multe sortimente: alte doua tipuri de cascaval si branza de burduf, unele chiar dupa retete proprii. Desi activitatea firmei s-a extins, societatea s-a decis sa respecte retetele originale astfel ca produsele lor sa ramana traditionale si sa puna in valoare intr-o masura cat mai mare calitatile laptelui de vaca din zona de munte.

Recunoasterea produselor pe scara larga

Pentru a asigura transportul laptelui in conditii optime, societatea a achizitionat doua cisterne cu tancuri de racire cu care aduc laptele de pe Valea Somesului, Valea Ilvei si Valea Salautei. In urma cu cativa ani, a obtinut si un sprijin financiar de la Uniunea Europeana, cu ajutorul caruia a construit o hala noua si moderna.

Tema de proiectare:

Pentru modernizarea Fabricii de produse lactate Lunca Ilvei, s-au in vedere o serie de procedee tehnologice de introducere a innoirilor in domeniul procesarii laptelui de vaca pentru o capacitate nominală de 66156,25 hl/an (18125 l/zi).

Structura de productie proiectat este următoarea:

Nr. crt. Produsul Cantitate lapte integral l/zi Cantitate lapte/ smantana normalizat l/zi Consum specific     l/kg Cantitate produs finit           kg/zi Cantitate anuală produs finit kg/an Mod de ambalare
1 Caşcaval 10907 10907 12 909 331756 Pungi de polietilena termosudate de 0.5-3kg
2 Telemea 3567 3500 7 500 182500 Cutii PVC
3 Brânză topită 100 36500 Folie multistrat termocontractabilă
4 Smântână 26 67 1,015 92 33443 Ambalaje de 1 litru
5 Total lapte, din care: 14500
5.1 Lapte normalizat: 14407
5.2 Smântână rezultată din normalizări 67
5.3 Lapte integral pentru normalizarea smântânii 26
6 Zer, din care: 12000
6.1 Produs probiotic 4000 4000 1460000 Bidoane 25 litri
6.2 Zer pentru furajare directă 8000  8000  2920000  Bidoane 25 litri

Regimul de lucru va fi de 2 schimburi / zi.