Abatorul Maria Trading este cel mai mare din Romania si unul dintre cele mai mari abatoare din Europa, avand o suprafata de 44.000 de metri patrati si peste 15.000 de metri patrati construiti si a fost realizat cu ajutor financiar din fonduri europene.

Acesta este situat in Dragalina, judetul Calarasi, aproape de Autostrada Soarelui, la km 105 pe ruta Bucuresti – Constanta.
TEMA DE PROIECTARE
Profilul de activitate al unitatii este abatorizarea bovinelor, ovinelor, caprinelor; transarea, ambalarea si livrarea produselor refrigerate sau congelate; procesarea produselor secundare precum stomac, vezica, intestine.

 Abatorul este echipat cu linii tehnologice moderne in conformitate cu standardele internationale, ce asigura o productivitate ridicata si garanteaza siguranta alimentara a produselor.
Capacitatea zilnica de taiere a abatorului mixt este de 33.500 tone animale in viu/an, din care:
  • Sacrificare bovine – 200 cap/zi – 50.000 cap/an, din care:
    • manzati – 150cap/zi – 37.500 cap/an a cate 450 kg in viu/vita, ceea ce reprezinta 16.875 t in viu/an;
    • bovine adulte – 50 cap/zi – 12.500 cap/an a cate 550 kg in viu/vita, ceea ce reprezinta 6.875 t in viu/an;
  • Sacrificare ovine – 400.000 cap/an, din care:
    • miei – 200.000 cap/an a cate 16 kg in viu/ovina, ceea ce reprezinta 3.200 t in viu/an;
    • berbecuti – 150.000 cap/an a cate 27 kg in viu/ovina, ceea ce reprezinta 4.050 tone in viu/an;
    • oi adulte – 50.000 cap/an a cate 50 kg in viu/ovina, ceea ce reprezinta 2.500 t in viu/an.

Dimensionarea spatiilor si a liniei de productie s-a facut avand in vedere urmatoarele capacitati maxime:

  • capacitatile de taiere diferite in functie de sezon astfel:
    • aprilie – 120.000 miei;
    • august – 60.000 berbecuti;
    • decembrie – 60.000 berbecuti

Capacittate de taiere maxima:

  • 400 miei/h – 4800 capete/zi – 76,8 t viu/zi sau
  • 240 berbecuti/h – 2 400 capete/zi – 64,8 t viu/zi sau
  • 130 ovine adulte/h – 1 000 capete/zi – 50 t viu/zi

Capacitate de taiere medie:

  •  berbecuti 1 444 cap/zi – 150 000 cap/an sau
  •  oi adulte 780 cap/zi – 50 000 cap/an
  •  miei 2 438 cap/zi – 200 000 cap/an

 

Refrigerarea :

  • Ovine – spatiile de refrigerare dimensionate pentru cca 16 ore de taiere la capacitatea maxima, respectiv 6.400 miei;
  • Bovine – spatiul de frig dimensionat pentru 500 capete

Capacitatea de transare:

  •  bovine – 23 500 Kg/zi – 5 875 t/an
  •  ovine – 14 620 Kg/zi – 1 831 t/an

Capacitatea de congelare a abatorului de 10 t/zi, iar capacitatea de depozitare congelate de 600t.
Structura sortimentala (flux tehnologic)
Produsele rezultate au urmatoarea structura sortimentala:

  • Bovine:
    • Sferturi carcasa manzat – 17.130 kg/zi
    • Sferturi carcasa bovina – 6.840 kg/zi
    • Subproduse comestibile (organe, burti, carne de pe cap) – 4.460 kg/zi
    • Carne transata preambalata – 20.780 kg/zi
  • Ovine (cantitati medii kg/zi):
    • Miei – carcasa cu cap si organe – 20.700 kg/z

sau

    • Berbecuti
      •  carcasa cu cap – 9.890 kg/zi
      •  organe – 1.000 kg/zi
      • carne transata – 5.500 kg/zi

sau

    • Ovine adulte
      •  carne transata – 10.920 kg/zi din care cca 1000 kg /zi sub forma de frigarui
      •  organe – 780 kg/zi

Fond de timp

Abatorul lucreaza 250 zile/an astfel:

  • Sacrificare bovine – 1 schimb/zi – 250 zile/an;
  • Sacrificare ovine – 1 schimb/zi (exceptand varfurile de productie cand se va lucra 12h/zi, dupa o prealabila igienizare) – 250 zile/an astfel:
    • Sacrificare miei – 82 zile/an;
    • Sacrificare berbecuti – 104 zile/an;
    • Sacrificare oi adulte – 64 zile/an
  • Transare – 2 schimburi/zi:
  • Schimbul I – transare, ambalare carne bovine;
  • Schimbul II – transare, ambalare carne ovine;
  • Igienizarea integrala se face in schimbul III.