Abatorul Maria Trading este cel mai mare din Romania si unul dintre cele mai mari abatoare din Europa, avand o suprafata de 44.000 de metri patrati si peste 15.000 de metri patrati construiti si a fost realizat cu ajutor financiar din fonduri europene.
Acesta este situat in Dragalina, judetul Calarasi, aproape de Autostrada Soarelui, la km 105 pe ruta Bucuresti – Constanta.
TEMA DE PROIECTARE
Profilul de activitate al unitatii este abatorizarea bovinelor, ovinelor, caprinelor; transarea, ambalarea si livrarea produselor refrigerate sau congelate; procesarea produselor secundare precum stomac, vezica, intestine.
- Sacrificare bovine – 200 cap/zi – 50.000 cap/an, din care:
- manzati – 150cap/zi – 37.500 cap/an a cate 450 kg in viu/vita, ceea ce reprezinta 16.875 t in viu/an;
- bovine adulte – 50 cap/zi – 12.500 cap/an a cate 550 kg in viu/vita, ceea ce reprezinta 6.875 t in viu/an;
- Sacrificare ovine – 400.000 cap/an, din care:
- miei – 200.000 cap/an a cate 16 kg in viu/ovina, ceea ce reprezinta 3.200 t in viu/an;
- berbecuti – 150.000 cap/an a cate 27 kg in viu/ovina, ceea ce reprezinta 4.050 tone in viu/an;
- oi adulte – 50.000 cap/an a cate 50 kg in viu/ovina, ceea ce reprezinta 2.500 t in viu/an.
Dimensionarea spatiilor si a liniei de productie s-a facut avand in vedere urmatoarele capacitati maxime:
- capacitatile de taiere diferite in functie de sezon astfel:
- aprilie – 120.000 miei;
- august – 60.000 berbecuti;
- decembrie – 60.000 berbecuti
Capacittate de taiere maxima:
- 400 miei/h – 4800 capete/zi – 76,8 t viu/zi sau
- 240 berbecuti/h – 2 400 capete/zi – 64,8 t viu/zi sau
- 130 ovine adulte/h – 1 000 capete/zi – 50 t viu/zi
Capacitate de taiere medie:
- berbecuti 1 444 cap/zi – 150 000 cap/an sau
- oi adulte 780 cap/zi – 50 000 cap/an
- miei 2 438 cap/zi – 200 000 cap/an
Refrigerarea :
- Ovine – spatiile de refrigerare dimensionate pentru cca 16 ore de taiere la capacitatea maxima, respectiv 6.400 miei;
- Bovine – spatiul de frig dimensionat pentru 500 capete
Capacitatea de transare:
- bovine – 23 500 Kg/zi – 5 875 t/an
- ovine – 14 620 Kg/zi – 1 831 t/an
Capacitatea de congelare a abatorului de 10 t/zi, iar capacitatea de depozitare congelate de 600t.
Structura sortimentala (flux tehnologic)
Produsele rezultate au urmatoarea structura sortimentala:
- Bovine:
- Sferturi carcasa manzat – 17.130 kg/zi
- Sferturi carcasa bovina – 6.840 kg/zi
- Subproduse comestibile (organe, burti, carne de pe cap) – 4.460 kg/zi
- Carne transata preambalata – 20.780 kg/zi
- Ovine (cantitati medii kg/zi):
- Miei – carcasa cu cap si organe – 20.700 kg/z
sau
- Berbecuti
- carcasa cu cap – 9.890 kg/zi
- organe – 1.000 kg/zi
- carne transata – 5.500 kg/zi
sau
- Ovine adulte
- carne transata – 10.920 kg/zi din care cca 1000 kg /zi sub forma de frigarui
- organe – 780 kg/zi
Fond de timp
Abatorul lucreaza 250 zile/an astfel:
- Sacrificare bovine – 1 schimb/zi – 250 zile/an;
- Sacrificare ovine – 1 schimb/zi (exceptand varfurile de productie cand se va lucra 12h/zi, dupa o prealabila igienizare) – 250 zile/an astfel:
- Sacrificare miei – 82 zile/an;
- Sacrificare berbecuti – 104 zile/an;
- Sacrificare oi adulte – 64 zile/an
- Transare – 2 schimburi/zi:
- Schimbul I – transare, ambalare carne bovine;
- Schimbul II – transare, ambalare carne ovine;
- Igienizarea integrala se face in schimbul III.