Criterii de selecție submăsura 4.1 “Investiții în exploatații agricole” – SECTORUL VEGETAL

 

Nr. Crt. Principii și criterii de selecție Punctaj
SECTORUL VEGETAL
1. Principiul dimensiunii exploatației care vizează exploatațiile de dimensiuni medii Max 15 17 p.
1.1 12.000 – ≤50.000 15 17 p
1.2. >50.000 – ≤100.000 13 p
1.3  >100.000 – ≤ 250.000        11 p
Exploatația agricolă având dimensiunea economică între 12.000 – 250.000 SO (valoarea producției standard).
2. Principiul sectorului prioritar conform analizei socio-economice precum sectorul zootehnic (suine, bovine și păsări) și  vegetal (cereale, plante oleaginoase și proteice, cartofi și legumicultură în spații protejate, inclusiv producere de material săditor) Max 20 p
 2.1 legumicultură în spații protejate
             a) semințe si/sau material săditor             20 p
             b) producție

 

             19 p
În această categorie vor fi incluse şi ciupercăriile din spaţiile climatizate, culturile de cartofi (dacă sunt obținuți în spații protejate) și ciupercile de cultura.
2.2 plante oleaginoase și proteice     
            a) semințe si/sau material săditor

 

20 p

 

            b) producție

 

18 p
2.3 cereale și cartofi
            a) semințe si/sau material săditor      

 

20 p

 

            b) producție            17 p
3. Principiul lanțurilor alimentare integrate, respectiv combinarea în cadrul aceluiași proiect a investițiilor în producția agricolă primară cu procesarea și/ sau comercializarea producției obținute Max 15 9 p
Proiecte care combină cel puţin două operaţiuni care conduc la realizarea unui lanț alimentar integrat după cum urmează:
3.1
       a) producție agricolă primară –procesare – comercializare 15 9p
       b) producţie agricolă primară, inclusiv condiționare – comercializare  – pentru investiţii în unităţi de  producție vizând producţia de legume, struguri de masă        15 9p
3.2 producție agricolă primară –procesare 14 8 p
3.3

10 p

a) integrare producție agricolă primară cu procesare și comercializare prin membrii din cadrul OIPA   10 8p
b) producție agricolă primară, inclusiv condiționare și comercializare

– pentru investiții în unități de producție vizând producția de legume,

struguri de masă prin membrii din cadrul OIPA

  10 8 p

 

3.4. integrare producție agricolă primară cu procesare/ condiționare legume și struguri de masă și comercializare ca membru, prin intermediul grupurilor de producători sau cooperativelor. 14 9p
În contextul acestui principiu, în cadrul legumelor sunt incluse şi culturile de cartofi şi ciupercile de cultură
4.

 

 

Principiul asocierii fermierilor, care dețin exploatații de dimensiuni micii și/ sau medii, în cadrul cooperativelor sau a grupurilor de producători constituite în baza legislației naționale în vigoare. Max 20 27 p
4.1. grupuri de producători sau cooperative formate predominant din exploatații agricole având dimensiunea până la 12 000 SO 20 27 p
4.2. grupuri de producători sau cooperative formate predominant din exploatații agricole de dimensiuni cuprinse între >12 000 -≤  50 000 SO 18 22 p
4.3. grupuri de producători sau cooperative formate predominant din exploataţii agricole de dimensiuni cuprinse între >50.000 -≤  100.000 SO 16  20 p
4.4. grupuri de producători sau cooperative formate predominant din exploataţii agricole de dimensiuni cuprinse între >100.000 – ≤  250.000 SO 10 p
5. Principiul potențialului agricol al zonei care vizează zonele cu potențial determinate în baza studiilor de specialitate Max 10 9 p
5.1. Proiectul este implementat într-o zonă cu potențial agricol ridicat (conform notei de bonitare ICPA); 10 9 p
5.2. Proiectul este implementat într-o zonă cu potențial agricol mediu (conform notei de bonitare ICPA) 9 8 p
6. Principiul nivelului de calificare în domeniul agricol al managerului exploataţiei agricole Max 10 p
Managerul/ Administratorul exploataţiei deține calificare în raport cu activitatea prevăzută prin proiect, în funcție de:
6.1. Studii superioare 10  p
6.2. Studii liceale sau postliceale 8 p
6.3. școli profesionale sau formare profesională care conferă un nivel minim de calificare în domeniul agricol

 

 

6 p
7.

 

Principiul economiei de apă pentru proiectele care prevăd investiții de modernizare a sistemelor de irigații la nivel de fermă, prin prioritizarea investițiilor care conduc la economii cât mai mari de apă. Max 5  4 p
Proiectele care prevăd investiții de modernizare a sistemelor de irigații la nivel de fermă asigură în urma unei evaluari ex-ante posibile economii de apă de:  
7.1. peste 20% 5  4 p
7.2. >10% – ≤20% 3 p
8. Principiul soiurilor autohtone Max 5 4 p
8.1. Solicitantul își propune sau demonstrează prin proiect că obține/ dezvoltă la nivelul exploataţiei agricole şi prevede în cadrul documentației tehnico-economice că va păstra şi dezvolta nucleul de soiuri autohtone pe toată durata de implementare și monitorizare a proiectului.                                5  4p
TOTAL 100 p.