De ce PAIANJENUL?

In Colofon, Lidia, orasul faimos pentru tesaturile si vopsitoriile sale, se nastea Arachne, fiica celui mai vestit vopsitor in purpura.

Parerile sunt impartite in ceea ce o priveste pe Arachne. Unii autori spun ca ar fi fost o zeita, altii ca era doar o simpla muritoare. Cert este ca Arachne avea un talent aparte la tesut. In panzele sale era capabila sa surprinda – asemenea unui pictor – trairi, emotii, expresii deosebite, facand ca panzele sa para vii si in miscare.

Se povesteste ca nici Pallas Athena, zeita tesatoarelor, nu era atat de priceputa pe cat era aceasta tanara!

Legenda spune ca Athenei i-a fost adusa o tesatura de-a Arachneei in care erau intruchipate scene de dragoste intre zei. Zeita a verificat tesatura doar, doar va gasi un mic cusur. N-a gasit niciunul si, manata de invidie, a aruncat panza lovind-o pe Arachne. In plus, a pedepsit-o pe aceasta transformand-o in paianjen pentru a sta mereu ferita de ochii lumii, tesandu-si panza.

Aceasta este doar o versiune a povestirii.

Alte surse spun ca Arachne nu era atat de docila, modesta si inofensiva. Ea chiar se lauda in vazul lumii ca este cea mai buna tesatoare astfel incat ar fi provocat pe oricine la o intrecere. Athena, iritata de atat de multa aroganta, deghizata intr-o batranica, a incercat sa o faca pe tanara fata sa isi aminteasca ca talentul ii era dat de catre zei si ca ar trebui sa le fie recunoscatoare.

Arachne, se spune ca a ras de aceste povete si s-a declarat dispusa sa participe la un concurs prin care sa se decida cine este cea mai buna tesatoare, daca Athena avea nevoie sa ii fie recunoscute drepturile. Atunci, imediat, Athena si-a reluat infatisarea de zeita si concursul a inceput, spre uimirea celor prezenti. Aici ar fi ales Arachne sa dezvaluie prin intermediul tesaturii scene erotice si intrigi stiute doar de zei, astfel incat Athena s-a maniat in fata indraznelii fetei. Se mai spune insa ca reactia zeitei era mai degraba fata de perfectiunea si acuratetea cu care erau redate detaliile si nu neaparat vizavi de temele alese.

Mai sunt si autori care sustin ca intrecerea s-a inchis la egalitate, un alt motiv pentru care Athena ar fi fost furibunda si asa ar fi transformat-o pe fata intr-un paianjen.”

Precum Arachne, 2000-LCH a impus in toate proiectele realizate un grad ridicat de calitate competitiv la nivel european si a abordat o gama foarte larga de investitii.