Modernizarea fabricii de magiun la care se refera prezentul proiect cuprinde achizitionarea de utilaje tehnologice noi, care se vor amplasa in corpul de fabricatie existent, in completarea utilajelor existente, formand linii tehnologice pentru realizarea productiei si a profilului de fabricatie propuse.

Constructia care adaposteste fabrica de magiun este alcatuita dintr-o hala de productie si constructii anexe alipite acesteia, a caror destinatie completeaza necesarul de utilitati ale fabricii, si anume:
– depozit de ambalaje;
– depozit de produs finit;
– corp administrativ;
– centrala termica;
– pod bascula;
– post trafo;
– put forat;
– platforme betonate;
– imprejurimi si porti;
– cabina poarta;
– retele de apa, canalizare, retele electrice, retele termice si de alimentare cu gaz metan.

Capacitatea de productie magiun este de :
7,2 tone/zi x 35 zile 250 tone/an
S-au mai avut in vedere si urmatoarele date de calcul :
– randament de prelucrare pentru marc, tinand seama de piederi la prelucrare fructe :
– prune 88%
– randament de producere magiun din marc de prune :
– 3,2 tone marc cu 17,50Bx / 1 tone magiun cu 560Bx
– randament producere magiun din prune :
– 3,64 tone prune / 1 tona magiun

 

In cazul in care prunele sunt de foarte buna calitate, cu grad de coacere uniform, marcul rezultat are 200Bx, randamentul de producere magiun prune este de :3,18 tone prune / 1 tona magiun

Avand in vedere aceste consumuri specifice, se recomanda ca in contractele de achiyitii prune pretul de achizitie sa fie diferentiat, in functie de calitatea acestora.

            La fabricarea gemurilor si bulionului, utililajele conducatoare care dau productivitatea liniei tehnologice sunt autoclavele verticale.

Capacitatea de incarcare a cosului unei autoclave este de :
– 800 borcane, la capacitatea borcanului de 0,314 litri;
– 375 borcane, la capacitatea borcanului de 0,720 litri.

Pentru cele doua autoclave existente, capacitatea de incarcare este de :
– 1600 borcane, la capacitatea borcanului de 0,314 litri;
– 750 borcane, la capacitatea borcanului de 0,720 litri.
Avand in vedere profilul de productie, se ia in calcul un ciclu de pasteurizare sau sterilizare de 1 ora, in medie.

Echivalent pentru gem:
0,314 dm3 x 1,26 kg/ dm3 = 0,400 kg/borcan

Echivalent pentru bulion:
            0,314 dm3 x 1,07 kg/ dm3 = 0,330 kg/borcan
Echivalent pentru castraveti in otet:
            0,72 dm3 x 1,00 kg/ dm3 = 0,720 kg/borcan

Rezulta capacitatea de productie a liniei tehnologice:
– Gem
8 ore x 1600 borcane/ora x 0,400 kg/borcan = 5.120 kg/zi
– Bulion
8 ore x 1600 borcane/ora x 0,330 kg/borcan = 4.225 kg/zi
– Castraveti in otet
8 ore x 750 borcane/ora x 0,720 kg/borcan = 4.320 kg/zi

S-au luat in considerare 8 ore/zi de lucru efectiv cu linia tehnologica, program impus de beneficiar avand in vedere capacitatea de achizitii de materii prime si de desfacere produs finit.

In organizarea programului de lucru, se va tine seama de ciclul de productie, in sensul ca la introducerea fructelor (sau a tomatelor) in lucru pana la iesirea borcanelor pasteurizate din autoclava se scurg cateva ore, drept pentru care programul va fi de un schimb de lucru prelungit.

Perioada de lucru pentru producerea de gem si bulion este de 112 zile/an, intre   20 mai – 4 august si 15 septembrie – 15 noiembrie.
Bulionul se produce timp de 27 zile/an, in perioada 15 septembrie – 30 octombrie.
Castravetii in otet se produc concomitent cu magiunul.

Rezulta capacitatea de productie anuala:
Gem                
5,12 tone/zi x 85 zile/an ≈ 435 tone/an
Bulion          
4,225 tone/zi x 27 zile/an ≈ 114 tone/an
Castraveti in otet
4,32 tone/zi x 35 zile/an   ≈ 151 tone/an
     Total conserve                         700 tone/an

Cronograma productiei
         – tone-

Produs Luna Total an
I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII  
Magiun de prune               150 100       250
Bulion                 38 76     114
Gem, total din care:

– capsuni

– cirese, visine

– caise, piersici

– prune

– mere

– gutui

 

 

      36

36

128

26

102

133

 

 

133

15

 

 

 

15

15

 

 

 

 

15

41

 

 

 

 

41

67

 

 

 

 

 

67

  435

62

102

133

15

56

67

Castraveti in otet               100 51       151
Total productie         36 128 133 265 204 117 67   950